Ratkaisut
Ratkaisut
Organisaatiota on tarkasteltava ja kehitettävä kokonaisuutena. Ei riitä, että henkilöstö on osaavaa ja motivoitunutta, jos organisaation rakenteet eivät tue heidän toimintaansa.
Toisaalta hyvätkään prosessit ja mallit eivät toimi, jos henkilöstöllä ja erityisesti esimiehillä ei ole taitoja siirtää niitä käytäntöön ja tukea henkilöstön toimintaa. Siksi tarjoamme tukea sekä organisaation prosessien ja toimintamallien kehittämiseen yhdessä työntekijöiden kanssa että yksilöllistä tukea johdolle, esihenkilöille ja työntekijöille.
Johdolle:
Johtoryhmän ohjaus – Työnohjaus – Psykologinen valmennus – Strateginen suunnittelu – Konsultointi
Esihenkilölle:
Työnohjaus – Psykologinen valmennus – Verkkovalmennus – Valmennukset – Koulutus
Työhteisölle:
Haastattelututkimukset – Kyselyt – Työnohjaus – Pysäkki – Valmennukset – Tyhypäivä 2.0
Työntekijälle:
Työnohjaus – Uraohjaus – Psykologin tapaamiset – Lyhytterapia – Koulutukset
Ratkaisumme
Räätälöidyt yhteistyömallimme tarjoavat psykologisen osaamisen organisaationne HR- ja strategiatyön tueksi ja myös suoraan henkilöstön hyvinvointiin suunnaten. Pitkäkestoinen kumppanuus mahdollistaa luottamuksellisen keskustelun, jonka avulla tunnistatte toiminnan halutun suunnan ja sekä esteet onnistumiselle. Kumppanuusmallimme mahdollistaa nopean konsultaatiomahdollisuuden vaihtelevissa arjen johtamisen tilanteissa. Kun tavoitteena on pitkäjänteinen strategisen työhyvinvoinnin ja henkilöstötuottavuuden kasvattaminen, kyse ei ole yksittäisistä, nopeista ratkaisuista. Haluaisimme kuitenkin kulkea rinnallanne ja tehdä matkasta hieman helpompaa.
Palvelut yksilölle
Nykypäivän työelämä vaatii työntekijältä monenlaisia valmiuksia ja haastaa myös jaksamista ja palautumista. Palvelumme yksilölle auttavat vastaamaan näihin haasteisiin. Reflektoiva keskustelu ammattilaisen kanssa auttaa näkemään oman tilanteen kauempaa, ja tunnistamaan mahdollisuudet muokata sitä.
Työpaikkapsykologi
Työn ja organisoitumisen sekä aivotyön ammattilainen palveluksessasi. Konsultointipalvelut ovat tarjolla kumppanuusmallin kautta kiinteällä sopimushinnalla.
Työyhteisön kehittäminen
Prosessimuotoisissa työyhteisön kehittämisen palveluissa tehdään uusia oivalluksia. Työskentely tähtää osallistujan ajattelun ja toimintatavan kehittämiseen uusien herätteiden ja näkökulmien kautta.
Selvitykset
Työyhteisö- ja ilmapiiriselvityksillä päästään pintaa syvemmälle. Selvitämme haastattelemalla ja kyselyillä työyhteisön nykytilanteen kehittämistoimien pohjaksi.
Psykologi konsulttina
Sana konsultti viittaa luotettuun neuvonantajaan ja sen juuret ovat kaukana historiassa. Haluamme osaltamme palauttaa konsultointikäytäntöön sitä neuvokkuutta ja arvokkuutta, joka alun perin on ollut tällaisen työskentelyn lähtökohta. Se tarkoittaa hetken pysähtymistä ja tuumausta, eikä aina kovin helppoja ratkaisuja. Hyvä kumppanuus on parhaimmillaan kasvun ja oppimisen polku molemmin puolin.
Psykologia voi toimia liiketoiminnan tukena. Samaan tapaan kuin tarvitaan talouden tai lain asiantuntijoita, jokaisessa organisaatiossa tulee tilanteita, joissa tarvitaan ymmärrystä ihmisten käyttäytymisestä ja siihen vaikuttavista asioista.
Työskentelyn tavoitteet
Palvelumme tähtäävät modernin organisaation toimintaedellytysten varmistamiseen. Kaikissa palveluissamme huomioidaan aivojen kannalta tehokkaat työtavat, tuetaan ja mallinnetaan hyvää vuorovaikutusta ja vahvistetaan tunnetaitoja. Hyvin johdetussa ja toimivassa työyhteisössä henkilöstön motivaatio ja sitoutuminen työhön ovat korkealla. Turvallinen tunneympäristö mahdollistaa vaikeidenkin asioiden käsittelyn neutraalisti.
Liiketoiminta toteutuu yksilöiden ja yhteisöjen toteuttamana. Se on myös hyvin haavoittuvaista toimintaa, kun otetaan huomioon psykologiset esteet, jotka aina ovat toiminnassamme mukana, välillä vahvempina, välillä huomaamattomampina. Psykologiset esteet voivat olla ajattelun ja tunnetason esteitä sekä arviointivirheitä. Ajattelumme saattaa kapeutua ja olemme taipuvaisia ottamaan varman päälle sekä välttämään virheitä sulkien pois todellisia kasvun ja uudistumisen mahdollisuuksia.
Resilienssi eli psykologinen joustavuus
Psykologisten esteiden voittamiseksi tarvitaan joustavuutta eli resilienssiä. Organisaation joustavuus liittyy sen kykyyn uudistua ja toimia tarkoituksenmukaisesti uusissa tilanteissa. Jos toimintaympäristö on psykologisesti turvallinen, valinnat ja päätökset tehdään laadukkaammin ja uudet suunnitelmat luovemmin.
Jokainen organisaatio tasapainoilee vakauden ja uudistumisen kanssa. Vakaus mahdollistaa yhteisön psykologisen turvallisuuden tunteen. Tällöin toiminnan prosessit ja roolitukset ovat selkeät.
Uudistumisen tarve syntyy toimintaympäristön muutoksista, joihin täytyy reagoida vakauden turvaamiseksi. Reagointi aiheuttaa häiriön vakaaseen systeemiin. Yrityksen tehtävänä on hallita häiriöitä siten, että niiden vaikutus pysyy kohtuullisena. Muutoksessa tarvitaan tapoja ylläpitää psykologista turvallisuutta ja yhteisön joustavuutta, jotta toiminnan edellytykset säilytetään.
Vaikuttavuus
Haluamme nähdä työmme tuloksena mitattavuutta ja vaikuttavuutta. Se varmistetaan keskustelemalla yhteistyön aluksi siitä, mistä toivottu muutos voidaan huomata. Vaikuttavuuden arvioinnissa hyödynnetään mieluiten sekä määrällistä että laadullista informaatiota. Jo olemassa olevat mittarit ja tiedon lähteet kuten kyselyaineistot voivat olla käyttökelpoisia. Laadullista aineistoa tarvitaan ja prosessiimme kuuluu sen kerääminen työskentelyn aikana. Toteutuksen laadun tarkkailun tukena voidaan käyttää myös organisaation edustajia.
Haluaisitko tietää lisää ratkaisuistamme?
Ota yhteyttä ja kysy lisää!
Resilio 2024 | Powered by Bautomo